Van toen tot nu
BINK36 Lift in de Centrale

Een gebouw met geschiedenis

Er wordt al meer dan 100 jaar gemaakt, bedacht en gewerkt in BINK36. Hier lees je alles over de geschiedenis van het mooiste bedrijfsverzamelpand van Den Haag!

Telegraaftoestellen

Het hele complex dat nu BINK36 heet kwam tot stand tussen 1915 en 1970. Tegenwoordig bestaat BINK36 uit vier gebouwen: de Centrale, het Magazijn, de Hangar en de Kazerne. Hier lees je meer over het gebouw.

Rijksbouwmeester Daniël Knuttel maakte de bouwplannen voor het eerste gebouw, de Centrale, rond 1915. In 1918 werd het rode bakstenen gebouw in gebruik genomen door de Centrale Magazijn Dienst (CMGZD) van de PTT. De extra verdieping van staal en glas werd in de jaren ’30 gebouwd, toen ook de Centrale Werk Plaats (CWP) naar de Binckhorstlaan kwam. Hier werden onder andere telegraaftoestellen gerepareerd, telefoons gemaakt en apparatuur getest.

De grootste kantine van Den Haag

Omstreeks 1950 werd een tweede gebouw aangebouwd, ontworpen door hoofdarchitect van de Rijksgebouwendienst Joseph Crouwel. Het bood plek aan een kantine van 950 vierkante meter, waar alle PTT-medewerkers tegelijk konden lunchen: in 1950 de grootste kantine van Den Haag!

Overname en sluiting

De staat verzelfstandigde de PTT in 1989, en door razendsnelle ontwikkelingen in de telecommunicatie kreeg het bedrijf (inmiddels KPN) het financieel zwaar. Het monumentale pand aan de Binckhorstlaan kwam uiteindelijk leeg te staan. Het duurde een tijd voor er een nieuwe bestemming gevonden werd voor de uitgelezen locatie.

Ondernemers welkom

Woningcorporatie Vestia koopt het complex in 2006. Daarmee krijgt het gebouw een nieuwe invulling: het wordt een verzamelgebouw voor innovatieve ondernemers. Tijdens de opstartfase ontdekken startups en creatieve talenten de voordelen van BINK36: alle vrijheid om te werken zoals je zelf wil!

De toekomst

Vanaf 2015 nemen vastgoed-ondernemers Rob Brinkel en Edward de Kroes BINK36 over van Vestia. Ze willen van BINK36 een toekomstbestendig verzamelpand maken. Ze investeren in voorzieningen (zoals parkeergelegenheid en glasvezel), moderniseren waar nodig en zorgen voor nieuwe energie. Inmiddels is BINK36 klaar voor de toekomst: op naar de volgende 100 jaar!