Welkom op de nieuwe website van BINK36! Ontdek ons verhaal hier.

Een leuke fietstocht maken, maar dan virtueel

Dat bewegen gezond is voor lichaam en geest, weten we. Maar hoe stimuleer je beweging bij bijvoorbeeld dementerende ouderen of revalidatiepatiënten? Ella Keijzer en Job de Reus hebben daar met de interactieve fietstochten van Fietslabyrint het antwoord op gevonden.

Wat is Fietslabyrint?

Met Fietslabyrint maken mensen virtuele fietstochten met de hometrainer of een bewegingstrainer. Zodra iemand stopt met bewegen, staat ook het beeld stil. En op kruisingen kan iemand ervoor kiezen om links- of rechtsaf te gaan. Zo stimuleert Fietslabyrint beweging en interactie. Fietslabyrint is bedoeld voor in de zorg, voor mensen die niet buiten kunnen fietsen, zoals ouderen met dementie of patiënten in ziekenhuizen of revalidatiecentra.

“Een virtuele fietstocht maken is natuurlijk geen alternatief voor buiten zijn,” benadrukt Ella, “het is een aanvulling. In plaats van voor de tv hangen, komen mensen zo in actie.”

Plezier in bewegen

“Het zit hem in de combinatie bewegen en beleven. Mensen gaan niet bewegen, maar ze maken een leuke fietstocht door een stad of een mooi natuurgebied”, zo illustreert Ella het verschil.

“Wat het met ouderen doet is echt fantastisch om te zien. Herinneringen komen weer tot leven en weggezakte verhalen komen los. Dat ene chocoladewinkeltje of een trouwlocatie: het voelt voor hen alsof ze er écht zijn. Zo is er iemand die altijd een sjaal om doet voordat hij op de hometrainer stapt. Er is ook een mevrouw die met een krukje achter haar fietsende echtgenoot gaat zitten, alsof ze bij hem achterop zit.”

Motivatie en een sociale functie

“Daarnaast is uit een vierjarig onderzoek gebleken dat de motivatie van mensen om in beweging te zijn vele malen groter is door Fietslabyrint. Patiënten vonden het gewoon veel leuker en gingen daardoor trouw naar therapie.”

Wat is een ander effect van Fietslabyrint?

“Wat ook leuk is om te zien, is de sociale interactie die ontstaat. Wanneer een groepje mensen bij zo’n scherm zit, ontstaat er vaak discussie over de route. De hometrainer staat ook wel eens in een algemene ruimte van een verpleeghuis, zodat familieleden ook met opa en oma kunnen fietsen. Ze komen zo op gesprekken die ze anders niet zouden hebben.”

Grenzeloos fietsplezier

Van het drukke New York naar een rustig landschap vol natuur: alles kan. Gebruikers van Fietslabyrint kunnen kiezen uit meer dan 400 fietsroutes in binnen- én buitenland.

“De routes die Job uittekent zijn fantastisch; hij kent precies de hotspots”, vertelt Ella. Ik ben naar Singapore geweest en heb daar films op locatie gemaakt. Tijdens die reis heb ik ook trainng gegeven aan een partij die ons product daar gaat verkopen. En ik heb een zorgcentrum voor ouderen bezocht. Er is veel vraag naar Fietslabyrint in het buitenland, dat internationale aspect vind ik erg leuk.”

Fietsend geld verdienen

“Het is natuurlijk superleuk dat wij fietsend ons geld verdienen! Als het mooi weer is stappen we soms allemaal op de fiets om te filmen. Ons kantoor is dan verlaten, maar gelukkig is er de receptie om onze pakketten aan te nemen. Daarnaast vind ik de ruime openingstijden en de goede bereikbaarheid erg fijn aan BINK36.

Laat je inspireren door onze anderen binkers

Scroll naar boven