Op haar negentiende begon ze aan de kunstacademie, kreeg daarna diverse baantjes en bracht twee kinderen groot. Ze kwam pas weer terug bij de kunst, nadat ze met een flinke burn-out te maken kreeg. Nu verenigt Agnes Hulleman met haar praktijk voor kunstzinnige therapie twee van haar passies: mensen en kunst.
“Ik genees geen ziektebeelden”, legt Agnes uit. “Een dokter – soms met een heel team van specialisten, diëtisten en fysiotherapeuten – richt zich op de buitenkant. Je kunt een ernstige ziekte misschien wel behandelen met medicijnen of bestraling, maar emotioneel kom je natuurlijk ook in een zwart gat terecht. Behalve door ziekte kan disharmonie ook ontstaan door overbelasting of omdat iemand worstelt met levensvragen. Ik versterk met deze non-verbale therapie het gezonde gedeelte, zodat dit weer de regie kan overnemen. Dit wordt ook wel positive health genoemd. Door middel van tekenen, schilderen en boetseren komt er weer een levendige stroom op gang wat genezing bevordert en het evenwicht herstelt.”
Hoe ga je te werk? “Uit het diagnostisch schilderen maak ik op wat iemand nodig heeft. Maken ze strakke lijnen, kaderen ze het af, zweven ze weg? Aan de hand daarvan kijk ik of iemand stevigheid nodig heeft, of juist lucht, stroming of power. Het behandelplan ontstaat aan de hand van een eerste kennismaking, de anamnese, drie sessies diagnostisch schilderen en de hulpvraag. Aan het eind van elke sessie krijgt de cliënt een toepasselijk gedicht mee.”
“Het is prachtig om te zien hoe mooi kunstzinnige therapie werkt”, vertelt Agnes, “ik vind dat deze vorm van therapie daarom meer erkend zou moeten worden.”
Wat maakt kunst zo krachtig?
“Kunst voedt de geest, de ziel en het gevoel. Kunst doet iets met je zintuigen, je krijgt er energie van. Kunst spreekt aan waar je met woorden niet bij kunt. Aan een psycholoog kun je nog iets anders vertellen dan wat je voelt. De kunst die je maakt komt direct uit het onderbewuste. Een ogenschijnlijk simpele losmaakoefening, zoals een spiraal tekenen, kan al heel veel emotie oproepen. Als iemand boos is bijvoorbeeld, laat ik hem eerst heel expressief schilderen of met klei gooien. Dat lucht enorm op!”
Ben je van mening dat iedereen creatief is? “Picasso heeft ooit gezegd: ‘Ieder mens wordt als een kunstenaar geboren, de kunst is om er één te blijven.’ Dat creatieve, het kind-zijn, buiten de lijntjes tekenen: houd dat vast! Blijf spelen en ontdekken, want creatief zijn is ook creatief denken. Mensen komen hier in beweging. Ik zet ze achter een ezel en ze komen op allerlei nieuwe inzichten en ideeën. Het kunstwerk is niet het eindresultaat, de ervaring levert juist het inzicht op. Als ze weggaan heeft er altijd een belangrijke verandering plaatsgevonden, zoals een verhuizing, een nieuwe vriendschap of een zwangerschap.”
“Zelf ben ik ook ervaringsdeskundige. Zo’n burn-out, daar vraag je niet om. Dat komt op je af, maar je moet er wel iets mee. Het opent gelukkig ook weer nieuwe mogelijkheden.”
“Nadat ik in 2011 de studie kunstzinnige therapie in Leiden heb afgerond, ben ik dit bedrijf begonnen. Ik heb me in datzelfde jaar ook in BINK36 gevestigd. De levendigheid van dit gebouw trok mij aan, met de diversiteit aan huurders gebeurt er hier van alles. Bovendien was de huurprijs schappelijk. Samen met een collega hebben we deze ruimte geschilderd en huiselijk ingericht. Cliënten voelen zich hier op hun gemak, dat blijkt wel als ze bijvoorbeeld hun schoenen uittrekken en lekker op de bank gaan zitten. Cliënten kunnen hier zichzelf zijn, dat vind ik belangrijk.”
Agnes Hulleman is erkend therapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging NVKT. Behalve kunstzinnige therapie geeft zij ook kunstzinnige begeleiding, workshops nascholing voor therapeuten en tekenen en schilderen voor ouderen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden kunstzinnige therapie voor een gedeelte uit het aanvullend pakket. Kijk op de website voor meer informatie.