Studio Nelson

Op meerdere vlakken met licht bezig

Van sportleraar naar hoofdredacteur naar fotograaf, Maarten Huisman van Studio Nelson is altijd in beweging geweest. Wie weet is het nu wederom tijd om nieuwe richtingen te verkennen. Dit weet hij in ieder geval zeker: met passie, liefde en hard werken is veel mogelijk.

Sportleraar

“Bergen, zee en strand zitten diep in mijn wortels. Op mijn derde kon ik al beter skiën dan lopen, en vanaf mijn zestiende surf en snowboard ik. Vandaar mijn keuze voor de sportacademie en de snowboardopleiding”, legt Maarten uit. “Vervolgens heb ik kitesurf- en snowboardleraren opgeleid en heb ik een eigen kitesurfschool gehad. Daarnaast richtte ik een lawine instituut op, het Snow Safety Centre en was ik hoofdredacteur van een kitesurfmagazine.”

Fotostudio

En hoe is jouw fotostudio dan ontstaan?

“Toen ik hoofdredacteur van het kitesurfmagazine was, miste ik bepaalde foto’s. Er waren genoeg foto’s te vinden van hele mooie, ingewikkelde trucs op 20 meter hoogte, maar als gymleraar wilde ik in het blad ook gewoon laten zien hoe je op een board komt. Ik ben dat beeldmateriaal zelf gaan maken. Ik vond fotografie zo leuk, dat ik me erin ben gaan verdiepen door magazines te lezen en tutorials te volgen. Zo is Studio Nelson ontstaan. Nu doe ik vooral commercieel werk, reclamefotografie en portretten. Mijn studio deel ik met fotografe Daisy von Dutch.

Nieuw perspectief

“Fotografie heeft mijn perspectief op het leven veranderd”, vertelt Maarten. “Ik zag ineens dat een oude roestige container eigenlijk hartstikke mooi is. Als ik in de file stond zag ik hoe mooi het licht door de bomen viel. Ik zat vervolgens heerlijk te genieten, in plaats van te balen van de file.”

Extra leuke opdracht

De foto’s op de website van BINK36 zijn door Studio Nelson gemaakt. Hoe vond je dat om te doen?

“Fotografie is in mijn optiek vooral verbinden met mensen. Daarom vond ik de opdracht om voor BINK36 te fotograferen extra leuk. Dit was een mooie manier om ergens binnen te komen en connectie te maken. Met de diversiteit aan bedrijven in BINK36 gebeurt er hier heel veel, het is een dynamische omgeving waar je elkaar als ondernemer enorm kunt inspireren. De verhalen en portretten op de website geven je al snel een aanknopingspunt om in gesprek te gaan als je iemand tegenkomt in de gang.”

Reflectie

“Alles wat ik heb gedaan – van mijn kitesurfschool, het lawine instituut, in combinatie met redactie en fotografie – is een succes geworden. Voor mij persoonlijk pakte dat echter minder goed uit; ik heb lang geworsteld met burn-out klachten. Ik heb daardoor een hoop zelfonderzoek gedaan. Het is heel nuttig om af en toe stil te staan en te reflecteren. Wat doe ik eigenlijk? En wat zou ik willen doen?”

Nieuwe energie

Welke inzichten heb je opgedaan?

“Als ik kijk naar mijn levensloop en ik de punten verbind, beschouw ik alles wat ik heb gedaan als een studie voor wat er nu gaat komen. Ik heb geleerd reizen te organiseren, lesmateriaal te maken, workshops te geven, mensen door de bergen te leiden, ik heb allerlei coaching vaardigheden opgedaan en kan verbinding maken met mensen. Kortom: ik heb een hele toolkit waarmee ik iemand kan helpen en dat is inmiddels overduidelijk mijn volgende stap.”

“Ik kan met energieën werken en zo emotionele blokkades of fysieke belemmeringen oplossen. In mijn studio vinden wekelijks energetische behandelingen plaats en ik heb de eerste groepen samengebracht om met bewustzijn naar bepaalde onderwerpen te kijken. Ik ben dus nog steeds met licht bezig, maar op een heel andere manier. Fotograferen blijf ik voorlopig doen en daarnaast laat ik nieuwe richtingen ontstaan. Dat alles zo samenvalt is heel tof om te ervaren.”

Ontvang de nieuwsbrief

Iedere maand de beste verhalen uit BINK36!